Zestaw do klarowania win białych i czerwonych
Opis
Zestaw do klarowania win białych i czerwonych
Profesjonalny zestaw do klarowania win białych i czerwonych, soków i zacierów (Zol krzemionkowy 35ml + Żelatyna 7g). Wyjątkowo skuteczny i szybko działający – w 24h. Pojemność opakowania 35ml. Porcja wystarcza na 50 L płynu! Zol umieszczono w buteleczce z podziałką, co pozwala na jego dozowanie w zależności od ilości klarowanego trunku. Proces klarowania trwa około tygodnia. Należy pamiętać by nie przedawkować środków klarujących. W zbyt dużej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia bądź spowodować można zmianę barwy wina.
Sposób użycia:
- Zol dodaje się do wina zawsze przed żelatyną.
- Wino po zakończeniu fermentacji i zlaniu znad osadu drożdży delikatnie wymieszać celem usunięcia resztek gazu.
- Do wina dodać zol krzemionkowy w ilości 7ml na 10l wina i dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną uprzednio w 50ml ciepłej wody. Dawka żelatyny: 1,4g (pół łyżeczki od herbaty) na 10l wina. Całość wymieszać.
- Klarowane wino pozostawić w temp. 15-20°C na 24 godziny.
- Po pełnym wyklarowaniu wino zlać znad osadu.
Parametry:
- Marka: Browin
- Pojemność: 35ml
- Zestaw wystarcza na 50l płynu
- Przeznaczenie: do klarowania win białych i czerwonych